"Õnn tuli meie õuele"

Toomas Napa ja Toivo Asmer NSV Liidu meistrid, Raivo Häälele hõbe ja Avo Sootsile pronks.

- Ralf Amos, Spordileht, 20. juuni 1988, nr. 70 (4317)

Laupäeval, kui NSV Liidu autode ringrajasõidu meistrivõistluste III etapi kontrollstardid sõidetud, hakkas Riias trööstitult vihma sadama. Seda tuli justkui oavarrest ning hall taevakumm ei pakkunud mingit tröösti. Kummatigi pööras ilm pühapäevaks klaarimaks.

Kell 12.20 asusid stardijoonele 23 vormel "Easternit". Kui treeningutel näitasid meie mehed korralikke aegu, siis kontrollstardis enam nii hõlpsasti ei läinud. Urmas Põllul purunes mootor, Mart Kongo pidi, jõudmata õieti sõitmagi hakata, rajaserva jääma. Ainuke, kes kastanid tulest välja tõi, oli Toivo Asmer.

Võistlussõidu ajal mindi rajale selliselt: 1. kohalt Asmer, 2. tema põhirivaal Viktor Kozankov ning kolmandalt Aleksandr Ponomarjov. Urmas Põld startis 9. positsioonilt, Mart Kongo 11. , Väino Pentus 13. Algul sõitis ees Asmer, kannul Kozankov. Viies ring oli meie jaoks must: moskvalane tõusis liidriks ja üha ettepoole rühkiv Mart Kongo põrkas kurvis kokku Ivars Kruminšiga. Järgmine ring tõi lohutust: Asmer jälle ees. Kassi-hiire mäng käis 13. ringini, siis hakkas "Tallepti" suurmeister vaikselt, kuid visalt vahet suurendama. Lõpuni jäi veel pool võistlusmaad ja pöidlad surid pihus. Kui vaid masin vastu peaks! Mees peab ikka.

Finišilipu langedes tuli pidu meie tänavale. Toivo Asmer võitis oma elu neljanda kuldmedali NSVL meistrivõistlustelt. Nüüd on tal kokku kuraditosin eri värvi aurahasid, pluss kuldne medal rahvaste spartakiaadilt. Riia etapi kolm paremat olid:

1. T. Asmer, "Tallept",
2. V. Kozankov, Moskva,
3. A. Ponomarjov, VNFSV.

Urmas Põld oli kaheksas, Väino Pentus kümnes.
Kolme etapi kokkuvõttes:

1. T. Asmer,
2. V. Kozankov,
3. A. Ponimarjov.

Vormel "Mondeal" kontrollsõidud reastasid esikolmiku täpselt samuti nagu kaks nädalat tagasi Kiievis: Toomas Napa, Raivo Hääl, Avo Soots. Kummatigi läks neljandalt kohalt Vene NFSV võistleja Sergei Goršenjov, sest meie meeste ohtlikuma konkurendi Viktor Pjatõhhi autol oli treeningsõitudel ära tulnud tagumine ratas.

Enne võistlussõitu olime peaasjalikult ametis punktide kokkulugemise ja võimalike variantide läbikaalumisega. Teoreetiliselt võis kõne alla tulla isegi kolmikvõit. Kui vaid...

Sõidu algus tegi rõõmu. Ees sööstis pidurdamatult Napa punane "72". Järel Hääl ja Soots. Siis tuli tükk tühja maad ning alles seejärel konkurendid. Siinkohal tuleb eriti rõhutada endise kardisõitja Ott Vanaselja head esinemist. Läbimõeldud ja kiire sõiduga lõpetas ta seitsmendana. Kuni viimase ringini ei toimunud esikolmikus mingeid muutusi. See variant aga meie meeskonnale ei sobinud, sest Vladislav Barkovski teine ja neljas etapikoht kaalusid punkti võrra enam kui Avo Sootsi kaks kolmandat. Selleks, et Barkovskist mööduda, oli Sootsil vaja ilmtingimata teiseks tulla. Napa ei saanud esikohta loovutada, küll aga võis Raivo Hääl, kel hõbe juba taskus, Sootsi mööda lasta. Seda ta tegigi, andes võimaluse tuua Eestisse kolmikvõit!

Seega kujunes III etapi paremusrida järgmiseks:

1. T. Napa, "Tallept",
2. A. Soots, "Vasar",
3. R. Hääl, SAB,
7. O. Vanaselja, TARKT.

Urmas Haamer katkestas 4. ringil.
Meistrivõistluste esikolmik:

1. T. Napa,
2. R. Hääl,
3. A. Soots.

Selleks korraks on ringrajal medalid jagatud. Varakevadises Tbilisis muremõtteid pähe toonud avaetapp heastati vormelipilootide poolt Riias täielikult. Nii sõiduilu kui medalitesajuga. Lõpetuseks veel paar arvu: Toomas Napa kontos on nüüd 19 NSVL meistrivõistluste medalit. Neist 9 kuldset. Lisaks veel sotsialismimaade karikasarja võit ja kaks teist kohta. Toivo Asmer ja Toomas Napa püstitasid ka oma masinaklassides uued Bikernieki raja rekordid - 154 ja 155 km/h. Jah, pühapäeval oli Riias üks imeväärt tore Eesti päev.