"Autovõidusõitjatel kõik mängus"

- Spordileht, 10. august 1987, nr. 93

NSV Liidu meistrivõistlustel autode ringrajasõidus peeti kolm valiksõitu Tbilisis, Kiievis ja Riias. Meil levinud punktisüsteemi kohaselt saab võitja 100 punkti ja viimane 1 punkti. Vahepealsed punktimäärad sõltuvad startijate arvust. Näiteks Bikernieki rajal, kus stardib 26 vormelautot, saab esikümne punkte 100, 90, 82, 76, 70, 65, 60, 56, 52 ja 48. Kahe parema valiksõidu punktid liideti kokku ja 26 paremat lubatakse finaalsõidule medaleid jagama. Finaalsõidus jagatakse punkte samamoodi, ent koefitsiendiga 1,5. Finaalsõidu ja valiksõitude punktid liidetakse ja nii selgub NSV Liidu meister.

Sportlased on selle süsteemiga rahul, sest sisuliselt on neli etappi, millest kolm arvesse lähevad. Rahul ei olda aga võistluse katkestanute tulemuste määramisega. Rajal seisma jäänud sportlased langevad võistlejaterivi lõppu, nende omavahelise paremusjärjestuse määrab kontrollstardi aeg. Mujal maailmas arvutatakse eelkõige läbitud ringide arvu. Meil ei saa loogilist tulemust sõitja, kes viimasel ringil peatub, ent konkurentidest näiteks 10 ringi enam läbis. Finaalsõidule lähevad paremad sõitjad järgmise punktipagasiga:

Vormel-"Eastern":
1. Viktor Kozankov (Moskva) 192,
2. Aleksandr Medvetšenko (Ukraina) 173,
3. Urmas Põld 168,
4. Edgard Lindgren (Moskva) 163,
5. Mart Kongo (TK "Vasar") 155,
6. Valdas Jonušis (Leedu) 151,
7.-8. Aleksandr Potehhin (Moskva) ja Raivo Hääl (Tallinna SAB) 150,
9. Aleksandr Ponomarjov (Vene NFSV) 148 ning
10.-11. Mindavgas Dainauskas (Leedu) ja Boris Eylandt (EVTSK) 123 p.

Väino Pentusel (EVTSK) on 106 ja Toivo Asmeril ("Tallept") 104 punkti.

Vormel-3:
1. Toomas Napa ("Tallept") 200,
2. Vladislav Barkovski (Moskva) 149,
3. Vladimir Krivodub (EVTSK) 147,
4. Lembit Tammsaar (EVTSK) 139,
5. Sergei Pugać (Läti) 134,
6. Aleksandr Romašin (Valgevene) 129,
7. Avo Soots (TARK) 126 p.

Raul Sarapil (TARK) on 101, Leo Jazelil 68 ja Urmas Haameril (Kose EPT) vaid 55 punkti.

Grupp A 2/1, 10. klass ("Volgad"):
1. Juris Belmers (Läti) 200
2. Valdis Belmers (Läti) 181,
3. Ivan Kalinintšuk (Ukraina) 177,
4.-5. Vladimir Solopov (Valgevene) ja Vassili Matvejev (Vene NFSV) 142,
6. Jüri Paenurm (Tln Taksopark) 141,
7. Sergei Tolstolutski (Vene NFSV) 139,
9. Peeter Noode (Tln Taksopark) 120 p.

Grupp A ("Ladad"):
1. Juri Katsai (Vene NFSV) 200,
2. Aleksei Grigorjev (Moskva) 186,
3. Vladimir Krivošejev (Vene NFSV) 162,
4. Mihhail Tarakanov (Leningrad) 153,
5. Andres Keevallik (EVTSK) 142 p.

Heldur Kuusingul (EVTSK) on 67 punkti.
Grupis A 2/1 7. ja 8. klassis meilt võistlejaid ei olnud.

Esmalt vormel-"Easternidest". Valiksõitude põhjal võib väita, et käesoleva hooaja parimad sõitjad on Toivo Asmer ja Viktor Kozankov. Asmer jäi ebaõnne küüsi nii Tbilisis kui Kiievis, Kozankov katkestas Tbilisis, kus ülejäänutest oli kiireim Medvetšenko. Medvetšenko kahvatu sõit kodurajal Kiievis ja Riias on üllatav. Nõukogudemaa koondislastest sõidab ootamatult nõrgalt ka Ponomarjov. Märkimisväärne on vanameister Edgard Lindgreni hea tabeliseis. Mart Kongo näitas võimetekohast sõitu vaid Riias, harvajuhtuv rike vormeli elektrisüsteemis jättis ta Kiievis teenimatult punktideta. Sõitjakarjääri seni edukaimat hooaega võivad nautida Raivo Hääl ja Urmas Põld, väga tublid on olnud ka Väino Pentus ja Boris Eylandt.

Kõige lähemal on võidule Viktor Kozankov. Tal on 19-punktiline edumaa Medvetšenko ees ning mees sõidab hetkel meie maa kiireimal "Easternil" (näiteks Riias kuival rajal läbis ta Asmerist 0,2-0,4 sekundit ringe kiiremini). Kozankovi võib küll finaalsõidul alistada Asmer (eriti vihmase ilmaga), ent Asmeri punktiseis on lootusetu. Urmas Põld on Kozankovist maas 24 punkti, moskvalase väiksemgi ebaõnnestumine võib Põllule ka tiitli tuua.

Vormel-3del peaks tiitel küll Toomas Napale kuuluma, finaalis piisab tal finišikohast esikümnes. Mootoririke Napa "Estonia-21-l" on vähe tõenäoline, niivõrd suur on meie esisõitja ülekaal. Napa valib sõidukiiruse mehaanik Heldur Rootsi juhiste järgi, olenevalt edust teisel kohal sõitja ees. Hõbe- ja pronksmedalile heitlevad 6-7 meest, nende seas ka meie Krivodub, Tammsaar ja Soots. Lembit Tammsaar sai aga hiljuti raske õlavigastuse. Ja vormel-3de järjestust määrab alati oluliselt auto mootorite vastupidavus (õigemini vastupidamatus).

"Volgade" konkurentsis peaks kaks kirkamat medalit jääma lätlastele vendadele Belmersitele. Paenurm ja Noode on Bikernieki rajal väga kiired ja võimelised kõik teised pronksikandidaadid selja taha jätma. Peeter Noode punktisumma on teenimatult väike: Bikernieki rajalt väljasõit kolmandana kihutades tõi tabelisse nulli...

Eriti rõõmustav, osalt uskumatugi, on tabeliseis "Ladade" A-grupis. Liidu koondise liikmetest ja liikmekandidaatidest koosneva edetabeli viiendalt realt leiame meie Andres Keevalliku. Noormees on otsustanud meie kurtmistele "Lada" klassi nõrkusest vastata eestlaste kõigi aegade parimate finišikohtadega. Meistrivõistluste medalgi on käeulatuses.

Nõnda võib tänavustelt meistrivõistlustelt loota vähemalt 2-3 medalit. Kõik selgub Riias meile kodusel Bikernieki autodroomil 22.-23. augustil.