"Kaks tammepärga ühte boksi"

Kolmikvõidud NSV Liidu võidusõitjatele

Tuhandete eestlaste Riiga sõit läks asja ette

- Veiko Paalma, Spordileht, 28. juuli 1986, nr. 88 (4026)

Reede õhtul, kui üks osa inimestest juba kodus, suvilas või restoraniukse taga nädalavahetust olid alustanud, sättis Riia linnas "Daugava" hotellis hulk võidusõitjaid äratuskellade seiereid järgmise päeva varajasele hommikutunnile. Taevasse vaadates ei tihanud keegi ilmajaamast järgmise päeva ilma küsida. Vihmane ja hall laotus näis kõnelevat ka laupäeva eest. Nii mõnegi võidusõitja mehaanikule pidi varahommik algama mustri lõikamisega niigi vihmasegustesse kummidesse.

Ilm Riia linna kohal oli aga nagu tuul Tallinna lahel. Kui kell laupäeval keskpäevatundi lõi ja vormel "Easternid" sotsialismimaade autovõidusõidu karikavõistluste Riia etapi esimesel treeningsõidul rajale läksid, paistis nii paras päike, et õigem olnuks võib-olla mõnikümmend kilomeetrit eemale mereranda minna. Kuid eks selle autovõidusõiduga ole meile nagu kandlemänguga: mida harvemini kuuled, seda armsam tundub. Igal juhul oli juba esimesel treeningsõidul pealtvaatajaid paari tuhande ümber ja rajaservas võis läbi mootorite müra eesti keele kõrval ka läti ja vene keelt kuulda. Selle müra taga oli sotsialismimaade autovõidusõidu viimane tehnikasõna. Veel mõned aastad tagasi ajas müra Bikernieki kõrval elavaid inimesi kaebekirjadega majavalitsusest kaugemalegi. Nüüdseks on lepitud ja mõistetud, et ega need mõned suvised nädalavahetused mootorimürinat kümmet nahka kõrvalt võta. Pigem pakub võidusõit argipäevast väsinud närvile väikest kõditust.

Uusi tehnilisi lahendusi masinate ehituses märgata polnud. Uudiseks oli vahest see, et esmakordselt tulid Riiga ka rumeenlased. Kuid nende masinaid nähes oli selge, et see meeskond veel endaga üllatusi kaasa ei too. Küll aga olid treeningsõidu päeval hinnas stopperiga kellad, millega pealtvaatajad parimate ringide aegu püüdsid, et nõndaviisi järgmise päeva võistlus justkui ette maha pidada. Oodata oli teravat heitlust, sest meie mehed olid juba ammu näidanud end võrdsetena teiste sotsialismimaade kõrval ja lisaks oli ühtlustunud koondisesisene tase. Sõnadepaar Asmer - Napa, Napa - Asmer kostis rajaservas kõrvu umbes sama tihti kui do-re-mi... esimese klassi laulutunnis. Lisaks ei pane Bikernieki 3662 meetri pikkune rada pealtvaataja kannatust proovile, sest kindlasti on iga poolteise minuti tagant parimaid sõitjaid ringilt oodata. Ja kuna treeningsõidu parima ringi aeg määras ka koha stardijärjekorras, siis ei olnud tegu tigude võidujooksuga:

1. Toomas Napa, NSVL 1.27,94 (keskmine kiirus 149,91),
2. Aleksandr Ponomarjov, NSVL 1.28,40,
3. Toivo Asmer, NSVL 1.28,47,
4. Vàclav Lim, TSSV 1.29,22,
5.-6. Viktor Kazankov ja Mart Kongo, NSVL 1.29,98.

Enne Riia etappi juhtis sotsialismimaade autode ringrajasõidu karikavõistlusi kolme etapi kokkuvõttes Vàclav Lim SDV võidusõitja Berndt Kasperi ja kaasmaalase Jiri Moskali ees, võistkonnaarvestuses Saksa DV Tšehhoslovakkia ja Ungari ees.

Kiiremate ringiaegade ja kolme etapi kokkuvõtete vahel oli märgata tõsist vastuolu, kuid mitte viga. Nimelt vedas kõiki meie mehi esimesel Poola etapil (peale Toivo Asmeri, kes jäi viiendaks) lõplikult alt auto. Ungari etapile minekut ootasid parimad mehed Užgorodis, kuid reisipaberid ei jõudnud sinna õigeaegselt ja nii lisandus punktitabelisse ainult nulle. Etapp, mida NSV Liidu koondise peatreener Juri Andrejev kõnelemistväärivaks pidas, oli Tšehhoslovakkias, kus võitjaks tuli Toomas Napa ja ülejäänud koondislastele kuulusid kohad 4.-6ni.

Enne Riia etappi oli NSV Liidu koondise liikmeks arvatud ka Urmas Põld, kes ka koos ungarlase Matyàs Sziglvàriga olid võistluste noorimad osavõtjad. Kuna aga võistkonnaarvestuses läksid sõitma nelja parema ringiaja omanikud, siis tuli nii Urmas Põllul (9. ringiaeg) kui Mart Kongol startida individuaalarvestuses, mis tähendas stardikohta viimastes ridades. Kuidas aga tundsid ennast meie mehed laupäeval, kui midagi polnud veel teada?

Aastaid number üks olnud Toomas Napa oli laupäeval napisõnaline, ega soovinud vaatamata parimale ringiajale pikemalt vestelda: "Aega on vähe. Mootor tuleb veel lahti võtta. Üks klappidest laseb läbi. Lükkame jutuajamise homsele."

Toivo Asmer - mees, kellel lõpuks õnnestus rahvaste spartakiaadil riivata Toomas Napa aastaid kestvat puutumatuse staatust ja teda võita. "Valge mees", kes mured võtab kokku lühidalt "ei vedanud" ja lisab tujust sõltumatult tema poole pöördujale alati elurõõmsa naeratuse: "Talvel sai kõvasti tööd tehtud ja kui nüüd tulemusi ka on, eks siis ole ka abimehi rohkem. Muidu vaatavad, et mis sellest lahjast mehest ikka välja teha." Saksa DV võidusõitjalt, tunamulluselt Riia etapi võitjalt Ulrich Melkuselt lootis ta paremat stardikohta. Vàclav Limi arvas olevat esmakordselt Riias ja sellest ka üldkokkuvõttes karikasarja liidri loodetust nõrgem esinemine. Siis aga lisas: "Kuid tundub, et esimest aastat tuleb võistlus, kus vormel on vormeli vastu."

Urmas Põllul oli pärast teist treeningsõitu ees mootori vahetus ja boksist kostis dialoog tema ja Mart Kongo mehaaniku Raimo Allikvee vahel:
"Sõidan ja õlirõhk hakkab langema. Edasi uimane nagu viimane häda. Venita ja venita."
"Sul on saaled pahad. Loodame, et läheb hästi. Mis sa teisest mootorist arvad?"
"Mul pole siin midagi loota või ohkida. Hääle Rein sõitis selle mootoriga Kiievis ja ütles, et pole viga. Mul on vaja lõpuni veereda."
"No sinul see küll kahtluse all pole."
"Seekord pole, aga kui järgmisel etapil Saksa DVs peaks midagi juhtuma...."
Selline see meeste omavaheline jutt oli, naljast kaugel. Näed mehi pärast sõitu autost välja astumas, on nende kombinesoonid ihuveest sama märjad kui ammustel aegadel "Kalevi" tagamängijatel.
Mõtlik oli ka Mart Kongo: "Mootor pole nii kõva, et selles seltskonnas võidu peale kaasa lüüa. Tean võimalusi, aga juba on hilja. Isegi kodus võtaks see aega."

Kõikide sõnade kehtivust-kehtetust pidi näitama võistlus. Pühapäevane ilm oli ilus. Jahutavateks jookideks pealtvaatajatele "Pepsi", "Fanta" ja leivakali.

Start anti peale kella kahteteist päeval. Paljudele ootamatult jõuab esimesena 30kraadise nurgaga teravkurvi auto numbriga 21 (Vàclav Lim), edasi 72 (Toomas Napa) ja 81 (Ulrich Melkus). Toivo Asmer läbib selle ühe raskeima kurvi kuuenda-seitsmendana. See oli siiski ainult start ja juba järgmine ring jaotab mehi masina võimu ja meeste võimete järgselt. Toomas Napa tuleb teravkurvi esimesena ega lase kogu võistluse edasises käigus kohta käest. Asmer tõuseb teisel ringil kolmandaks ja neljandal ringil teiseks. Kuid ebaõnnestunud start ei lase tal enam alustada võrdsete võistlust Napaga. Viiendal ringil eksib Bikernieki silla S-kurvis Ulrich Melkus ja masin paiskub rajapiirdesse. Sarnaselt lõppes sakslase sõit ka möödunud aastal, mees aga jäi nii siis kui tänavu terveks. Kuuendal ringil põrkuvad teravkurvis kokku Urmas Põllu ja leedulase Valdas Jonušise masinad. Põllu masin lendab otse betoonist rajapiirdesse. Mees jääb küll terveks, kuid võistlus on nii temale kui leedulasele lõppenud. Noorim arvestatavatest osavõtjatest jäi istuma auto kõrvale. Tema tuju polnud kirjeldamist väärt, sest mõne päeva pärast pidi auto treilerile tõstetama, et osaleda Saksa DVs toimuval viimasel etapil. See olnuks noorele mehele esimene võimalus võistelda "suures ringis" väljaspool meie maad. Kuid tol hetkel ta lihtsalt istus ja näis olevat sügavalt mõttesse vajunud.

Seitsmendaks ringiks oli aga Mart Kongo tõusnud võistlejaterivi lõpust seitsmendaks. Ringi pärast oli ta juba kuues. Kahjuks kestis see nii ainult kolm järgmist ringi. Edasi andis Kongo masina mootor suurvõistluse pingele aegamisi järele, kuid saatust trotsides veab ta vaevaliselt liikuva masina siiski finišisse ning lõpetab kaheteistkümnendana. Tõsine heitlus käis aga kolmandale kohale Vàclav Limi (TSSV), Viktor Kazankovi ja Aleksandr Ponomarjovi vahel. Kolmiku omavahelisest heitlusest väljub võitjana Viktor Kazankov.

Niisiis kolmikvõit NSV Liidu võidusõitjatele vormel "Eastern" klassis:
1. Toomas Napa (mehaanik Lembit Roop),
2. Toivo Asmer (mehaanik Tarmo Neuhaus),
3. Viktor Kazankov.

Nelja etapi kokkuvõttes juhib aga endiselt Vàclav Lim Saksa DV võidusõitjate Berndt Kasperi ja Heinz Siegerti ees. Siiski jääb Toomas Napa võimetest kõnelema mainimisväärt fakt: mõlemalt sõidult, millele masin vastu pidas, võit. Milles peitub võitu toov eelis?
"Ei tea. Paljud suudavad sõita häid kontrollaegu, kuid kümmet-viitteist ringi ühtlaselt sõita mitte."

Tema tammepärja kõrval oli samas boksis seekord teinegi tammepärg, mis kuulus Toivo Asmerile. Seda polegi nii vähe.

Esimene Riiast lahkuja aga oli Urmas Põld, kes pidi möödunud ööl Tallinnas vormeli uuesti sõidukorda seadma ja kui kõik hästi läks, siis peaks ta praegu olema teel Riia poole, et auto viltuvedamistele vaatamata Saksa DVsse teda ennast ootama saata.

Seeriamasinate A-klassis tuli Riia etapi võitjaks Mihhail Tarakanov, teiseks Aleksei Grigorjev ja kolmandaks Vladimir Krivošejev.