"Toomas Napa võit"

- Ralf Amos, Spordileht, 20. mai 1985

Bikernieki ringraja äärde hakkas juba laupäeval veerema meie koduvabariigi numbrimärgiga masinaid. Läti NSV pealinn võttis vastu sotsialismimaade Sõpruse karika sarja autode ringrajavõistluste kolmandal etapil osalejaid.

Laupäeval sõidetud kontrollajad näitasid, et kõik võistlejad ületavad oma eelmise aasta ringiaegu pea kahe-kolme sekundiga. Täiustunud on autode konstruktsioon, paranenud mootorite näidud ja ka võistlejate kogemus loeb midagi. Klass omaette oli Toomas Napa, kes läbis 3,662 km pikkuse raja 1.28,0-ga. Hästi liikusid ka Saksa DV sportlase Ulrich Melkuse ja TSSV esindaja Jiri Vesely vormelid. Konkurents Nõukogude Liidu koondisse oli sedavõrd tihe, et 10. treeninguajaga pidi Toivo Asmer seekord võistlema individuaalarvestuses.

Nõukogude Liidu koondise peatreener Juri Andrejev: "Võistlus tõotab tulla pingeline. Kui sõidukid meie mehi alt ei vea, siis pakume Melkusele, Kasperile, Veselyle ja Ćervale tõsist konkurentsi. Heas hoos on Toomas Napa."

Saksa DV koondise esindaja Peter Findaizen: "Riia rada on keeruline ja nõuab suurt treenitust. Trumbid on seega teie meeste käes. Loodan loomulikult, et ka meie võistlejad näitavad, milleks nad võimelised on."

Veel hetk enne starti oli kõik lahtine. Toomas Napa kasuks rääkis suurepärane treeningaeg, Ulrich Melkus võis toetuda oma selle aasta kahele etapivõidule. Vennad Veselyd arvasid aerodünaamikat aitavat. Kolleeg Bratislavast sõnas siis, kui mehed stardijoonel mootoritel tuure üles kruttisid: "Napa teeb alguses mis tahab, siis aga katkestab ja võidu pärib Jan Vesely."

Esimesel ringil läkski Toomas Napa võistlejaterivi etteotsa ja kasvatas edumaad iga järgneva ringiga. Alguses püüdis küll meeskonnakaaslane Aleksandr Ponomarjov tal kannul püsida, ent nähes ponnistuse lootusetust, lõi käega. Sedaaegu moodustasid jälitajate grupi Jiri Vesely, Ulrich Melkus, Jan Vesely ja Jiri Ćerva. Kaheteistkümnendal ringil eksis lubamatult Aleksandr Medvetšenko ning Toivo Asmer, kes sõitis paremuselt kolmandaid ringiaegu ja pretendeeris reaalselt esikuuikusse, jäi raja äärde.

Teeperv sai saatuslikuks 13. ringil Ivars Kruminšile, 16. ringil Ulrich Melkusele ja 22. ringil Urmas Põllule. Mehed küll viga ei saanud, see-eest nõuavad vormelid remonti.

Finišilipp anti esimesena Toomas Napale. 13 sekundit hiljem lõpetas Aleksandr Ponomarjov ja meetrijagu tagapool Jan Vesely. Järgnesid tšehhid Jiri Vesely ja Jiri Ćerva ning kuuendana Aleksandr Medvetšenko.

Seeriamasinatel käis peamine võistlus 36-aastase Liebereci autojuhi Vlastimil Tomašeki ja tema Kiievi ametikaaslase, 5 aastat vanema Juri Serovi vahel. Lõpuks sai kahe esimese etapi võitja Tomašek oma tahtmise. Serov katkestas, teiseks tuli Aleksei Grigorjev ja kolmandaks Mihhail Tarakanov.