"Kahest võimalikust üks"

- Palle Pajupuu, Spordileht, 23. mai 1983, nr. 58 (3534)

Bikernieki ringrajal Riias peeti eile NSV Liidu autode ringrajasõidumeistrivõistluste teine, otsustav etapp ning selgusid Nõukogudemaa tänavused meistrid. Soov kaasa elada oma lemmikute kihutamisele oli raja äärde toonud arvukalt kiirusekummardajaid, kes peaaegu kõigis startides said meeldejääva sportliku elamuse.

Vormel-"Vostok"-klassis oli meie autopilootidest Raul Sarapil avaetapilt kirjas neljas koht ning kindel soov medalite jagamisel oma sõna sekka öelda. Treeningutel ja kontrollsõidus näidatud kiireim aeg ja parim stardipositsioon lubasid edu ka medaliheitluses. R. Sarap asuski stardist võistlejaterivi ette ning pärast seda, kui mullune meister ja tänavuse esimese etapi võitja Aleksandr Medvetšenko esimesel ringil korraks rajalt välja sõitis, loodeti R. Sarapilt võidukat finišit.

Kahjuks algasid ebameeldivused ka meie autosportlaste leeris. Kaheksandal ringil jättis kokkupõrge pealtvaatajaks Boris Eylandti, Toivo Asmeri masinal polnud sellist minekut nagu Tbilisis ja 14. ringil tuli temalgi võidusõit pooleli jätta. R. Sarap aga järkas liidrina ja hetkeolukord eeldas talle kuldmedalit. Saatuslikuks sai möödumiskatse viimaste hulka kuuluvatest võistlejatest: külglibisemine viis temagi rajalt välja ja edasist kihutamist tuli jätkata juba viiendana. Esimesena sai finišilipu leedulane Gediminas Neverauskas, R. Sarap viiendana. Mootori tehnilistele tingimustele mittevastavuse tõttu G. Neverauskase sõit tühistati ja esikoha 100 punkti pälvis moskvalane Edgar Lindgren.

Riia etapp:
1. E. Lindgren, Moskva,
2. A. Ponomarjov, Vene NFSV,
3. A. Medvetšenko, Ukr.,
4. R. Sarap, Eesti.

Kokkuvõttes:
1. E. Lindgren,
2. A. Medvetšenko,
3. A. Ponomarjov,
4. R. Sarap.

Eesti NSV Autospordiföderatsiooni ringrajakomisjoni esimehe Arno Joala kommentaar: "Sarapil on niisama palju ebaõnne kui Medvetšenkol õnne."

Vormel-3-klassis oli favoriidiks tiitlikaitsja Toomas Napa. Raul Sarapi ebaedu jahutas meiegi pöidlahoidjate medalisoove ja T. Napale anti rajale minnes kaasa tavapärane "Nael kummi!". Kuid T. Napa tegi, mida temalt oodati ja loodeti. Stardisignaalist finišilipuni kihutas kaaslaste ees oranži-valgekirjane masin ja viimased ringid sõitis ta meeldivas üksinduses. Tasuks saavutatu eest teist aastat järjest NSV Liidu meistrikuld.

T. Napa tuules tegi meheteo ka Avo Soots: finišijoone ületas ta kolmandana. Vormel-3-klass tundubki olevat meie hetke tugevaim võistlusklass.

Riia etapp:
1. T. Napa, Eesti/"Jõud",
2. V. Pjatõhh, Vene NFSV,
3. A. Soots, Eesti/"Kalev".

Kokkuvõttes:
1. T. Napa,
2. V. Pjatõhh,
3. V. Klimanov, Moskva,
6. A. Soots.

Ees seisavad uued stardid ja nende hulgas on esiplaanil NSV Liidu rahvaste VIII spartakiaad. A. Joala: "Eesti esinduse põhituumik on selgunud. Vormel-"Vostokkidel" kaitsevad meie vabariigi spordiau Toomas Napa ja Raul Sarap, seeriaautodel Jaan Tedre. Toimunud NSV Liidu meistrivõistluste põhjal võin öelda, et meie koondises nõrka lüli pole. Optimismi süvendab veelgi teadmine, et NSV Liidu koondise kandidaatideks on arvatud T. Napa, R. Sarap, T. Asmer ja J. Tedre. Meeldiv oli kuulda NSV Liidu koondise vanemtreeneri Juri Andrejevi arvamust, kes ütles, et niivõrd ühtlast koondist kui Eestil suudab vaevalt ükski liiduvabariik välja panna."