"Kummiloterii"

- Palle Pajupuu, Spordileht, 27. aprill 1983

Kui vormel "Vostok" autod Rustavi ringrajal stardikäsklust ootasid, oli pisut harjumatu vaadata, et meie selle klassi liidrid Raul Sarap ja Toivo Asmer alustavad sõitu viimasest reast. Põhjus oli aga tegelikult lihtne. Ametlike treeningute ja kontrollsõitude ajal sadas vihma. Meie võistlejatel polnud korralikke märja ilma rehve ja seetõttu jäid ka ringide läbimise ajad enam kui kesiseks. Asi on seda imelikum, et nii Asmer kui Sarap on meie spartakiaadikandidaadid. Vähemasti neil peaks varustusega kõik korras olema. Või loodetakse, et spartakiaadipäevil vihma ei saja?

Võistluste ajaks oli rada taas kuiv. Ja kuigi oli raske uskuda, et Asmer ja Sarap end viimaste hulgast välja rabelda suudavad, jäi siiski väike lootusekübe, et maksma pääseb sõidumeisterlikkus.

Mehed sõitsidki tublilt. Igal ringil jäeti paar konkurenti seljataha ja kui langes finišilipp, oli Toivo Asmer kolmas (5 sekundit liidrist maas), Raul Sarap viies. Peatselt teatati aga Toivo Asmeri tulemuse tühistamisest. Põhjuseks mootori tehniliste tingimuste mittevastavus nõuetele. Kui siia lisada veel tõsiasi, et Mati Luha auto treeningul purunes, võib julgelt öelda, et vormel "Vostokkide" klassis lõppes meie sportlaste esinemine fiaskoga.

Seeriaautodel, mis samuti stardivad spartakiaadil, oli meilt rajal ainult Jaan Tedre. Tedre uus auto polnud veel valmis saanud. Võistlustel pidas vana sõiduk mehe poolt dikteeritud tempole vastu 15 ringi, siis tuli kurb lõpp. Tedre jäi jalameheks.

Viimases sõidus vormel-3 autodel tuli rajale meie autovõidusõitja number üks - Toomas Napa. Kolm kuud oli mees TARK-is uut autot ehitanud ja nüüd oli sõiduriist esimest korda võistlustules. Päris uus mudel see pole, varem on väliselt sarnase autoga maha saanud Raul Sarap, kuid Napa auto kaal on hulga väiksem. Et töö pole läinud vett vedama, seda näitas võistlus ilmekalt. Toomas Napa oli kiireim nii märjal kui kuival rajal. Vaid üks konkurent - moskvalane Krivodub suutis Napast mööduda. Sedagi seetõttu, et Napa masinal hakkasid kuluma kummid. Paraku lõppes kihutamine moskvalasel õige pea autorikkega. Esikoht kuulus Napale.

NSV Liidu meistrivõistluste avaetapi tulemused:

Vormel-3:
1. T. Napa, "Jõud",
2. V. Pjatõhh, VNFSV,
3. A. Dimitrijev, Moskva,
6. E. Aavik,
12. A. Soots;

Vormel "Vostok":
1. A. Medvetšenko, Ukr.,
2. A. Ponomarjov, VNFSV,
3. E. Lindgren, Moskva,
4. R. Sarap,
12. B. Eylandt;

Klass 7A-2:
1. A. Grigorjev, Moskva,
2. J. Serov, Ukr.,
3. J. Katsai, VNFSV;

Klass 8,10 A-2:
1. V. Bogatõrjov, VNFSV,
2. M. Gorbatšov, Moskva,
3. V. Moissejev, Moskva.