"Toomas Napa, Toivo Asmer!"

- Vello Kala, Noorte Hääl, 29. juuli 1986, nr. 173 (12 871)

Juba kolmandat korda peeti autovõidusõitjate Sõpruse karikasarja NSV Liidu etapp Riias Bikernieki ringrajal. Juba kolmandat korda võttis Riia külalisi vastu selge ja sooja suvepäikesega. Aga see oli ka kõik, mida külalistele pakuti. Esikohad jäid koju juba mullu.

Sedapuhku olid nad jälle siin, Ida-Euroopa autovõidusõidu tunnustatud liidrid. Vàclav Lim, autotehnik Prahast. Sõpruse karika mitmekordne võitja. Tänavu on ta kolmest etapist kaks võitnud, vaid ühel korral loovutas Lim esikoha - Toomas Napale. Tema "AVIA" on unikaalne võidusõiduauto, huvitavamaid konstruktsioone sotsialismimaades.

Berndt Kasper oma "SRG"-ga üritab juba aastaid Ulrich Melkust SDV esisõitja troonilt tõugata. Pea igal aastal tähendanuks see ka üldvõitu Sõpruse karikasarjas. Mullugi oli Melkus taas esimene. Tänavu on Kasper Melkusest kord-paar jagu saanud.

Võistluseelsel pressikonverentsil tunnistab Ulrich Melkus esmakordselt, et TARK-i autoehitajad on oma sakslastest kolleegidele järele jõudnud. Autode üleolekule SDV võidusõitjad enam loota ei saa.

Kihinat-kahinat on ka NSV Liidu koondise boksis. Siis tulevad üllatusteated. Mitmekordne NSV Liidu meister Aleksandr Medvetšenko pole oma autole tänavu täishoogu sisse saanud. Õigemini on ukrainlane küll sama kiire kui eelmistel aastatel, teised on aga astunud pikema sammu. Otsus:
3.-4. augustil peetaval SDV etapil debüteerib tema asemel Urmas Põld! Mõistagi lisas selline otsus Urmas Põllule otsustavust, ent ka keeras üle niigi pingul närve.

Riia võidusõiduraja peasirgele on paigutatud asfaldialused kiirusandurid, valgustabloolt võib igaüks näha, kui kiire ta sirge keskel on. Treeninguil panin tabloonäidud kirja. Näib, et vähemalt sirgel on sakslaste kalasiledad "SRG"-d endiselt ülekaalus - suurimaid kiirusi (182-184 km/h) näitas tabloo SRG-sõitjatele SDV-st ja Ungarist, sealhulgas ka neile, kes kogu ringil sugugi kiired ei olnud. Meie "Estoniad" on aga projekteeritud terviklahendusena, optimaalseina - nii kurvis kui sirgel.

Ametlikud treeningud määravad stardijärjestuse. Pärast seda, kui autod olid kaks korda pool tundi asfaldil keerutanud, selgus, selline pingerida:

1. Toomas Napa 1.27,94 - uus rajarekord (eelnenud treeninglaagris said küll nii Napa kui Asmer ühel ringil 1.27,60),
2. Aleksandr Ponomarjov 1.28,40,
3. Toivo Asmer 1.28,47,
4. Vàclav Lim, TSSV, 1.29,22,
5.-6. Mart Kongo ja Viktor Kozankov 1.29,98.

Vaid ühe sajandiksekundi kaotas viimastele Ulrich Melkus.

Mart Kongo Ulrich Melkuse ees! Veel aasta-paar tagasi tundunuks see unenäona. Paraku näevad võistlusreeglid ette, et aegade järgi paigutatakse starti vaid osavõtjariikide meeskonnasõitjaid, meilt seega Napa, Ponomarjov, Asmer ja Kozankov. Individuaalselt kaasa teinud Kongo ja Põld aga pidid alustama viimastest ridadest. See võttis Kongolt võimaluse võidelda esikolmikusse pääsemise eest.

Start õnnestus kõige paremini Vàclav Limil, tema järel tuli "teravasse nurka" (stardijärgne kurv) Toomas Napa, siis Melkus. Asmer oli kusagil 5.-6. kohal. Teisel ringil oli ees juba Napa, Asmer oli möödunud Kozankovist ja Melkusest ning asus püüdma Limi. Neljandal ringil õnnestus tal kuulsast tšehhist mööduda. Aga Toomas Napa sõitis sel ajal juba mullusest võidust tuttavaks saanud sõitu. Maksimaalne täpsus, ainult temale omane elegantne ja piitsahoobina pingul sõidumaneer. Sõnaga, kui Asmer Napat jälitama pääses, oli juba hilja. Asmer: "Toomas oli ees juba terve sirge jagu. Meeskonnavõidu huvides ei lubatud meil omavahel võidu sõita - juhul, kui ise ette saame. Omavahelises konkurentsis võib ju kõike juhtuda. Jätkasin seepärast nii, et kindlustada endale teine koht."

Nii jäigi. Alates neljandast ringist kuni ruudulise finišilipuni juhtisid paraadi "Tallepti" punavalged 72 ja 64. Samad mehed sepistasid hiljuti kaksikvõidu rahvaste spartakiaadil, nüüd tuli taas kuldne duubel, seda aga veelgi auväärsemas konkurentsis.

Liidrite taga aga juhtus mõndagi. Vàclav Lim, Viktor Kozankov ja Aleksandr Ponomarjov pidasid ägedat duelli 3.-5. koha pärast. Lausa uskumatut sõitu tegi Mart Kongo. Ring ringilt möödus ta eessõitjatest, kuni tõusis kaheksandal ringil kuuendale kohale!

Ent õnne rajal ei jagu kunagi kõigi jaoks. Viimase aastakümne Ida-Euroopa tulemuslikeim võidusõitja Ulli Melkus purustas oma auto "sillal". Teist aastat järjest! Kohe tuli veelgi ebameeldivam uudis: Põld ja leedulane Valdas Jonušis põrkasid kokku. Põld: "Mullu oli nii, et kohe kui nägin teel Melkuse purustatud autot, juhtus endalgi avarii. Rajaäärtel toimuv mind tavaliselt ei häiri, nüüd aga kui Melkuse katkist autot nägin, käis imelik judin seljast läbi. Ja kolmveerand ringi hiljem käes see oligi: "teravast" välja tulles läks teise asemel sisse neljas käik, vasem tagumine ratas libises üle piirdekivi ja haakus sinna taha. Jonušis oli ka kohe seal, tal polnud enam kuhugi minna. Nii lendasime põiki üle raja, ninapidi sisemisse piirdesse. Auto saan teisipäevaks korda - siis algab Saksamaa-sõit."

Hoiame meiegi pöialt noorele võidusõitjale tema esimesel rajatagusel jõuproovil. Nüüd aga tagasi Bikernieki. Lim ei suuda siiski Kozankovi hoida ja jääb neljandaks. Viies on Ponomarjov, kuues-seitsmes SDV võidusõitjad Berndt Kasper ja Heinz Siegert. Kongol veab mootor alt ja tormakale tõusule järgneb sama kiire langus. 12. koht. Kiiremate ringide järgi olnuks Kongo kuues. Kindel meeskonnavõit kuulub NSV Liidule.

Nelja etapi kokkuvõttes on eesotsas mehed, kel tulemusi kõigilt neljalt etapilt.

1. Vàclav Lim, TSSV 187 p.,
2. Berndt Kasper, SDV 171 p.,
3. Manfred Günther, SDV 143 p.,
4. Heinz Siegert, SDV 142 p.,
5. Jiži Moskal, TSSV 136 p.,
6. Istvan Tarrò, Ungari 127 p.

NSV Liidu parimana on Aleksandr Ponomarjovil kolmelt etapilt 120 punkti. Napal on kaks finišit ja kaks võitu, kokku seega 100 p. Asmeril on kuuenda ja teise koha eest 85 punkti.

Sedaanidel sai NSV Liit Riias samuti kolmikvõidu. Esimene oli Mihhail Tarakanov, teine Aleksei Grigorjev ja kolmas Vladimir Krivošejev. Ebaõnn varasematel etappidel ei võimalda aga kõrgeid kohti kokkuvõttes.

Ees on veel kolm etappi, esimene neist sõidetakse eeloleval nädalavahetusel SDV-s.