"Toomas Napa kuues kuld"

- Vello Kala, Noorte Hääl, 9. juuli 1985

Nädalavahetusel sõideti Kiievis motokompleksi "Tšaika" ringrajal NSV Liidu tänavuste autovõidusõidumeistrivõistluste teine etapp.

Vormel-3 klassis oli Toomas Napal avaetapi võitjana võimalus meistrikuld juba kätte saada. Stardis oli Napal häireid käigukastis ning ette pääsesid Raul Sarap ja avaetapi teine, moskvalane Aleksandr Potehhin. Ent peagi oli Napa taas oma seaduslikul kohal ning lõpetas sõidu suure edumaaga. Finišilipp langes ja Toomas Napa on nüüd kuuekordne NSV Liidu meister!

Väga tublit sõitu tegi Raul Sarap. Sarap sõidab vormel-3 autol esimest hooaega ja selge, et mootori ettevalmistamisel ja käigukasti ülekannete valikul on tal veel arenguruumi. Kui Tbilisis tast Potehhinile veel vastast ei olnud, siis üleeile oli Sarap viimase ringini teisel kohal. Alles enne finišit suutis Potehhin oma auto enamhobujõud maksma panna. Eeloleval nädalavahetusel sõidetakse Riias kolmas, otsustav etapp. Ehk juba seal suudab Sarap Potehhini alistada. Väga heas hoos oli treeninguil ka Avo Soots. Kahjuks purunes tal juba avaringil sidur. Kahe etapi järel on kuld niisiis Napal juba käes. Hõbe peaks kuuluma kaks korda teisena lõpetanud Potehhinile. Kui on ka teine variant - kui Sarap Riias võidab (Napa ei pruugi ju enam starti tulla), läheb tal arvesse esimene ja kolmas koht Potehhini kahe teise koha vastu. Nii et hõbemedalilootusi veel on.

"Easternitel" läksid favoriitidena starti avaetapi võitja, Togliatti võidusõitja Aleksandr Ponomarjov, toonane teine Viktor Kazankov Moskvast ja meie Toivo Asmer. Paraku Kiievis õnn favoriite ei soosinud. Asmeril ütles üles mootor, Kazankov ja Ponomarjov põrkasid võistlusärevuses kokku ja pidid samuti sõidu katki jätma. NSV Liidu koondislastest jäi rajale vaid kiievlane Aleksandr Medvetšenko, ent enne lõppu jäi temagi teeserva. Nüüd ei seganud miski leedulast Valdas Jonušist esikohta võtmast. Teine oli Läti NSV võidusõitja Raimonds Gudrikis ja kolmas Boris Eylandt. Teatavasti sõidab Eylandt eksperimentaalsel "Estonia 23-l". Spordihuvilised mäletavad selle auto viperusterohkeid esimesi starte. Paljud soovitasid Eylandtil kapriissele autole käega lüüa ja seeriamasinasse istuda. Seda toredam, et Eylandt on suutnud auto siiski kiireks muuta. Neljandana lõpetas Urmas Põld. Hästi sõitis Mart Kongo, nt tedagi vedas alt mootor.

"Easternitel" on enne Riia etappi kõik veel lahti. Parimad võimalused medalite ründamiseks on Tbilisi esikolmikul (Ponomarjov, Kazankov, Asmer) ja Kiievi-võitjal Jonušisel. Formaalselt on samad eeldused ju ka Gudrikesel ja Eylandtil, ent ei maksa unustada tegelikku jõuvahekorda - Tbilisi esikolmik juhtis ju Kiieviski, ent paraku ei sõitnud nad lõpuni.

Kiievis peeti ka "Easternite" esiliiga esimene valiksõit. Jagamisel oli kolm kõrgliigakohta. Meie sportlastest oli viimase kilomeetrini kolmandal kohal Raivo Hääl, siis viis vihm ja libe asfalt mehe rajalt.

Meenutame spordihuvilistele veelkord, et eeloleval nädalavahetusel peetakse Riias meistrivõistluste kolmas, otsustav etapp. See on siinkandi võidusõiduhuvilistel viimane võimalus sel hooajal tippklassi võidusõitu jälgida. Kel mahti, keeraku laupäeva varahommikul rool Riia poole.